Skip to main content

Quins productes servim als menús?

D’on provenen els productes que mengem?

En relació amb la sostenibilitat, i pensant principalment a reduir la petjada de carboni, tenint en compte la producció i transport dels aliments utilitzats, al mateix temps que es dona suport a l’assentament rural de les persones ramaderes i pageses, que permeten l’equilibri de les nostres terres, es prioritza el producte del territori, tant en l’àmbit comarcal (Osona i Lluçanès) com del territori català. Així es va determinar l’ús de cada producte segons tipologia i requeriments concrets als criteris d’obligat compliment que consten als plecs de menjador que es van elaborar des del Consell Comarcal d’Osona.

També es prioritzen els aliments ecològics per motius de sostenibilitat global i a continuació s’indiquen quins productes frescos seran ecològics en tots els menús servits.

Característiques dels aliments utilitzats:

Proteïna animal d’Osona i el Lluçanès:

Tots formen part de la Xarxa de Productes de la Terra de la DIBA i es prioritzen, quan és possible, els productes provinents d’explotacions que disposen del Segell de Venda de Proximitat, en el seu format de Venda Directa, del DACC.

  • Pollastre de granja 50%, ecològic 25% i convencional 25%
  • Vedella
  • Porc
  • Ou fresc i ecològic
  • Formatge fresc de cabra
  • Iogurt de vaca

Altres aliments:

  • Verdures fresques, de temporada i ecològiques.
    Del territori català.
  • Patata i moniato ecològic.
    Del territori català.
  • Arròs integral ecològic.
    Del territori català.
  • Pasta ecològica (50% integral).
    Del territori català.
  • Llegum ecològica (cigrons, llentia i mongeta)
  • Peix fresc
  • Fruita fresca de temporada (50% ecològica).
    Del territori català amb algunes excepcions (plàtan, kiwi)
  • Pa (50% integral)
  • Oli d’oliva extra verge per amanir i cuinar.
    Del territori català.
  • Sal iodada

Els productors que actualment serveixen a les escoles

Els pagesos, les ramaderes, totes les persones que treballen la terra i cuiden el bestiar fan possible que als menjadors escolars d’Osona servim aliments amb valors de proximitat i sostenibilitat.

Volem destacar les persones que hi ha al darrere de cada projecte i que han fet possible la gestió i logística necessària perquè els seus productes elaborats arribin a totes les cuines. Esperem que més productors del territori se sumin al projecte en un futur pròxim.

A continuació les explotacions i els productors que porten aliments a les 36 escoles.

Cal Miquel

En Xavi i en Martí

Instagram

Santa Maria de Merlès
  • Porc
    (pilotilles amb tela, cansalada pebrada, botifarra i costella de porc)
  • Vedella
    (carn picada i hamburguesa)

Can Bullit

En Joan i la Berta

Instagram

Sant Miquel de Balenyà
  • Porc
    (pilotilles amb tela)

Granja Comas

En Guillem

Instagram

granjacomas.com

Santa Eugènia de Berga
  • Làctics de vaca
    (iogurt)
  • Vedella
    (carn picada i hamburguesa)

Granja La Riera Eco

L’Anna, en Santi i la Maria

Instagram

lariera.cat

La Guixa (Vic)
  • Pollastre ecològic

La Rocassa

L’Eduard

Instagram

larocassa.cat

Muntanyola
  • Porc
    (pilotilles amb tela, cansalada pebrada, botifarra i costella de porc)

Mas el Garet

En Lluís

Instagram

maselgaret.cat

Tona
  • Làctics de cabra
    (formatge fresc)

Mas Vinyoles

En Lluís

Instagram

masvinyoles.com

Centelles
  • Vedella
    (carn picada i hamburguesa)

Niuverd

La Judit i en Ritxi

Instagram

niuverd.cat

Sant Feliu Saserra
  • Pollastre ecològic

Pla de la Garga

En Joan

Instagram

pladelagarga.cat

Sant Martí de Centelles
  • Pollastre ecològic

Pollastres del Montseny

  • Pollastre de granja

Sassorba

En Killian

Instagram

sassorba.com

Gurb
  • Ous frescos i ecològics