Quins productes servim als menús?
D’on provenen els productes que mengem?
En relació amb la sostenibilitat, i pensant principalment a reduir la petjada de carboni, tenint en compte la producció i transport dels aliments utilitzats, al mateix temps que es dona suport a l’assentament rural de les persones ramaderes i pageses, que permeten l’equilibri de les nostres terres, es prioritza el producte del territori, tant en l’àmbit comarcal (Osona i Lluçanès) com del territori català. Així es va determinar l’ús de cada producte segons tipologia i requeriments concrets als criteris d’obligat compliment que consten als plecs de menjador que es van elaborar des del Consell Comarcal d’Osona.
També es prioritzen els aliments ecològics per motius de sostenibilitat global i a continuació s’indiquen quins productes frescos seran ecològics en tots els menús servits.
Característiques dels aliments utilitzats:
Proteïna animal d’Osona i el Lluçanès:
Tots formen part de la Xarxa de Productes de la Terra de la DIBA i es prioritzen, quan és possible, els productes provinents d’explotacions que disposen del Segell de Venda de Proximitat, en el seu format de Venda Directa, del DACC.
-
Pollastre de granja 50%, ecològic 25% i convencional 25%
-
Vedella
-
Porc
-
Ou fresc i ecològic
-
Formatge fresc de cabra
-
Iogurt de vaca
Altres aliments:
-
Verdures fresques, de temporada i ecològiques.
Del territori català. -
Patata i moniato ecològic.
Del territori català. -
Arròs integral ecològic.
Del territori català. -
Pasta ecològica (50% integral).
Del territori català. -
Llegum ecològica (cigrons, llentia i mongeta)
-
Peix fresc
-
Fruita fresca de temporada (50% ecològica).
Del territori català amb algunes excepcions (plàtan, kiwi) -
Pa (50% integral)
-
Oli d’oliva extra verge per amanir i cuinar.
Del territori català. -
Sal iodada
Els productors que actualment serveixen a les escoles
Els pagesos, les ramaderes, totes les persones que treballen la terra i cuiden el bestiar fan possible que als menjadors escolars d’Osona servim aliments amb valors de proximitat i sostenibilitat.
Volem destacar les persones que hi ha al darrere de cada projecte i que han fet possible la gestió i logística necessària perquè els seus productes elaborats arribin a totes les cuines. Esperem que més productors del territori se sumin al projecte en un futur pròxim.
A continuació les explotacions i els productors que porten aliments a les 36 escoles.
Cal Miquel
-
Porc(pilotilles amb tela, cansalada pebrada, botifarra i costella de porc)
-
Vedella(carn picada i hamburguesa)
Granja Comas
-
Làctics de vaca(iogurt)
-
Vedella(carn picada i hamburguesa)
Granja La Riera Eco
-
Pollastre ecològic
La Rocassa
-
Porc(pilotilles amb tela, cansalada pebrada, botifarra i costella de porc)