Què mengem?
Una proposta unificada
Les 36 escoles d’Osona serviran el mateix menú cada dia. S’ha unificat aquest servei per diversos motius, el primer per fomentar l’equitat del servei entre tots els infants de la comarca que siguin d’una de les escoles mencionades. En segon lloc, unificar els menús també permet una millor gestió i control de tot el procés: comandes, gestió a cuina, comunicació amb les famílies, etc.
El cicle de menú segueix una roda de 4 o 5 setmanes que es repeteixen una vegada acabat el cicle. Existeix la roda de calor, que és el menú que se serveix el setembre i l’octubre i d’abril a juny. El menú que segueix la roda de fred se serveix de novembre a març. Els menús que contemplen les dues rodes són similars conceptualment, però inclouen aliments de temporada i preparacions més adequades per l’època de calor i altres més indicades per quan fa fred.
Les derivacions del menú
El menú que s’ofereix a infants que per motius de salut (al·lèrgies o intoleràncies) o per motius culturals, no poden consumir el menú estàndard, també vol ser el màxim de proper, conceptualment i culinàriament.
Les propostes que s’han elaborat s’han unificat al màxim per minimitzar les diferències entre el menjar servit dels infants. D’aquesta manera, el menú estàndard, ja s’ha pensat minimitzant-ne els al·lèrgens i també s’han pensat les derivades unificant els aliments i preparacions culinàries que són aptes pel màxim nombre d’infants.
Són 10 els menús derivats que s’ofereixen a les escoles:
Tingueu en compte
Menús anteriors
I per sopar
Els nostres menús alternen les setmanes que oferim dos dies de carn als segons plats amb les setmanes que oferim dos dies de llegum als segons plats. A continuació, us oferim una proposta de grups d’aliments que poden conformar un sopar en funció dels aliments principals que s’hagin ingerit per dinar.
Àpats | Dilluns | Dimarts | Dimecres | Dijous | Divendres |
---|---|---|---|---|---|
Àpats:
Dinars Aliment principal del primer i segon plat |
Dilluns:
Verdura |
Dimarts:
Farinaci |
Dimecres:
Farinaci |
Dijous:
Verdura |
Divendres:
Farinaci |
Àpats:
Sopars Aliment principal del primer i segon plat |
Dilluns:
Farinaci |
Dimarts:
Verdura |
Dimecres:
Verdura |
Dijous:
Farinaci |
Divendres:
Verdura |
Àpats | Dilluns | Dimarts | Dimecres | Dijous | Divendres |
---|---|---|---|---|---|
Àpats:
Dinars Aliment principal del primer i segon plat |
Dilluns:
Verdura |
Dimarts:
Farinaci |
Dimecres:
Farinaci |
Dijous:
Verdura |
Divendres:
Farinaci |
Àpats:
Sopars Aliment principal del primer i segon plat |
Dilluns:
Farinaci |
Dimarts:
Verdura |
Dimecres:
Verdura |
Dijous:
Farinaci |
Divendres:
Verdura |
Recomanacions setmanals i de sopars
L’Agència Catalana de Salut Pública (ASPCAT) no només dona recomanacions pels 5 àpats que els infants mengen a l’escola sinó que també ho fa per a la resta d’àpats de la setmana. Les recomanacions setmanals que podeu trobar a la guia L’alimentació saludable en l’etapa escolar són les següents:
Grups d’aliments | Freqüència de consum |
---|---|
Hortalisses
|
Com a mínim, al dinar i al sopar
|
Farinacis integrals
|
En alguns àpats del dia
|
Fruites fesques
|
Com a mínim 3 al dia
|
Llet, iogurt i formatge (o begudes vegetals enriquides en calci i sense sucres afegits)
|
1-3 vegades al dia
|
Llegums, ous, peix i carn
|
No més de 2 vegades al dia alternant
|
– Llegums
|
3-4 vegades a la setmana
|
– Ous
|
3-4 vegades a la setmana
|
– Peix
|
2-3 vegades a la setmana
|
– Carn
|
2-3 vegades a la setmana (màxim 2 vegades a la setmana carn vermella) |
Aigua
|
En funció de la set
|
Oli d’oliva verge
|
Per amanir i per cuinar
|
Aliments malsans: begudes ensucrades i sucs, embo-tits i carns processades, patates xips i snacks salats, llaminadures, brioixeria, postres lactiques, galetes, etc.
|
Com menys millor |
Cal seguir aquestes recomanacions, i en relació amb el sopar, l’ASPCAT ens diu que hi han de ser presents els mateixos grups bàsics d’aliments que en el dinar:
-
Hortalisses i verdures
-
Farinacis integrals (pasta, pa, arròs, etc.)
-
Llegums o tubercles (patates, moniato, etc.)
-
Aliments proteics (llegums, peix, ous o carn)
-
Fruita fresca
-
Pa integral i aigua
-
Oli d’oliva verge per cuinar i amanir
També ens recomana que l’aportació energètica del sopar sigui inferior a la de l’àpat del migdia i que consti d’una preparació culinària més lleugera. Cal afegir que es recomana que tots els àpats principals incloguin algun aliment cru (amanida de vegetals o fruita fresca).