Skip to main content

Què mengem?

Una proposta unificada

Menú Basal

Desembre de 24

Les 36 escoles d’Osona serviran el mateix menú cada dia. S’ha unificat aquest servei per diversos motius, el primer per fomentar l’equitat del servei entre tots els infants de la comarca que siguin d’una de les escoles mencionades. En segon lloc, unificar els menús també permet una millor gestió i control de tot el procés: comandes, gestió a cuina, comunicació amb les famílies, etc.

El cicle de menú segueix una roda de 4 o 5 setmanes que es repeteixen una vegada acabat el cicle. Existeix la roda de calor, que és el menú que se serveix el setembre i l’octubre i d’abril a juny. El menú que segueix la roda de fred se serveix de novembre a març. Els menús que contemplen les dues rodes són similars conceptualment, però inclouen aliments de temporada i preparacions més adequades per l’època de calor i altres més indicades per quan fa fred.

Les derivacions del menú

El menú que s’ofereix a infants que per motius de salut (al·lèrgies o intoleràncies) o per motius culturals, no poden consumir el menú estàndard, també vol ser el màxim de proper, conceptualment i culinàriament.

Les propostes que s’han elaborat s’han unificat al màxim per minimitzar les diferències entre el menjar servit dels infants. D’aquesta manera, el menú estàndard, ja s’ha pensat minimitzant-ne els al·lèrgens i també s’han pensat les derivades unificant els aliments i preparacions culinàries que són aptes pel màxim nombre d’infants.

Són 10 els menús derivats que s’ofereixen a les escoles:

Menú sense peix ni marisc

Desembre de 24

Menú sense ou

Desembre de 24

Menú sense fruits secs

Desembre de 24

Menú sense lactosa ni proteïna de la llet de vaca

Desembre de 24

Menú sense llegums

Desembre de 24

Menú sense gluten

Desembre de 24

Menú sense carn

Desembre de 24

Menú sense porc

Desembre de 24

Menú sense carn, peix ni marisc

Desembre de 24

Menú sense carn, peix, marisc ous ni làctics

Desembre de 24
També es treballen menús concrets elaborats per unes necessitats específiques descrites pel servei mèdic corresponent.

Tingueu en compte

Els alumnes amb al·lèrgies o intoleràncies alimentàries han de lliurar el certificat mèdic actualitzat a la coordinació del servei

Novembre de 24

Octubre de 2024

Setembre de 2024

I per sopar

Els nostres menús alternen les setmanes que oferim dos dies de carn als segons plats amb les setmanes que oferim dos dies de llegum als segons plats.  A continuació, us oferim una proposta de grups d’aliments que poden conformar un sopar en funció dels aliments principals que s’hagin ingerit per dinar.

Setmana (de dilluns a divendres) amb dos dies de carn als segons plats
ÀpatsDillunsDimartsDimecresDijousDivendres
Àpats:

Dinars

Aliment principal del primer i segon plat

Dilluns:

Verdura
Llegum

Dimarts:

Farinaci
Ou

Dimecres:

Farinaci
Carn

Dijous:

Verdura
Carn

Divendres:

Farinaci
Peix

Àpats:

Sopars

Aliment principal del primer i segon plat

Dilluns:

Farinaci
Carn

Dimarts:

Verdura
Peix

Dimecres:

Verdura
Llegum

Dijous:

Farinaci
Ou

Divendres:

Verdura
Llegum

Setmana (de dilluns a divendres) amb dos dies de llegum als segons plats
ÀpatsDillunsDimartsDimecresDijousDivendres
Àpats:

Dinars

Aliment principal del primer i segon plat

Dilluns:

Verdura
Llegum

Dimarts:

Farinaci
Ou

Dimecres:

Farinaci
Llegum

Dijous:

Verdura
Carn

Divendres:

Farinaci
Peix

Àpats:

Sopars

Aliment principal del primer i segon plat

Dilluns:

Farinaci
Carn/ou

Dimarts:

Verdura
Peix

Dimecres:

Verdura
Carn

Dijous:

Farinaci
Ou

Divendres:

Verdura
Llegum

Recomanacions setmanals i de sopars

L’Agència Catalana de Salut Pública (ASPCAT) no només dona recomanacions pels 5 àpats que els infants mengen a l’escola sinó que també ho fa per a la resta d’àpats de la setmana. Les recomanacions setmanals que podeu trobar a la guia L’alimentació saludable en l’etapa escolar són les següents: 

Grups d’alimentsFreqüència de consum
Hortalisses
Com a mínim, al dinar i al sopar
Farinacis integrals
En alguns àpats del dia
Fruites fesques
Com a mínim 3 al dia
Llet, iogurt i formatge (o begudes vegetals enriquides en calci i sense sucres afegits)
1-3 vegades al dia
Llegums, ous, peix i carn
No més de 2 vegades al dia alternant
– Llegums
3-4 vegades a la setmana
– Ous
3-4 vegades a la setmana
– Peix
2-3 vegades a la setmana
– Carn

2-3 vegades a la setmana (màxim 2 vegades a la setmana carn vermella)

Aigua
En funció de la set
Oli d’oliva verge
Per amanir i per cuinar
Aliments malsans: begudes ensucrades i sucs, embo-tits i carns processades, patates xips i snacks salats, llaminadures, brioixeria, postres lactiques, galetes, etc.

Com menys millor

Cal seguir aquestes recomanacions, i en relació amb el sopar, l’ASPCAT ens diu que hi han de ser presents els mateixos grups bàsics d’aliments que en el dinar:

  • Hortalisses i verdures
  • Farinacis integrals (pasta, pa, arròs, etc.)
  • Llegums o tubercles (patates, moniato, etc.)
  • Aliments proteics (llegums, peix, ous o carn)
  • Fruita fresca
  • Pa integral i aigua
  • Oli d’oliva verge per cuinar i amanir

També ens recomana que l’aportació energètica del sopar sigui inferior a la de l’àpat del migdia i que consti d’una preparació culinària més lleugera. Cal afegir que es recomana que tots els àpats principals incloguin algun aliment cru (amanida de vegetals o fruita fresca).